top of page

Леонардо да Вінчі та число "Пі"

Загальна кількість балів за тур 10 балів.

         Людство завжди прагло зрозуміти довколишній світ, відшукуючи певні закономірності у явищах і в природі. Ідея гармонії Світобудови і Золотого перетину, що йде від вчення Піфагора про числову гармонію світу, є чи не найдавнішою науковою парадигмою. Це одна з “вічних” проблем, цікавість до якої зростала особливо в періоди найвищого розквіту людської культури. Краса і гармонія ставали важливими категоріями пізнання, навіть його метою, бо художник шукає істину в красі, а вчений — красу в істині. Виявилось, що “золотий перетин” містичним чином супроводжує усе живе й красиве.

         В основі тригонометрії лежить славнозвісне число π, яке вказує, що яке б велике чи яке б мале коло ми не взяли, відношення його довжини до діаметра буде сталим — рівним ірраціональному числу 3,14159... .Точного зв’язку між π і Ф на цей час не встановлено,однак приблизно його можна знайти, якщо побудувати правильний десятикутник зі стороною, рівною одиниці. Якщо з’єднати центр десятикутника з парою сусідніх вершин, то легко помітити, що утворений трикутник матиме дві сторони, рівні радіусу кола Ф. Його довжина буде 2πФ. Периметр десятикутника приблизно можна вважати рівним довжині цього кола 2πФ= 10. Таким чином, маємо зв’язок:π≈5φ.

         В епоху Відродження митці цікавилися пентаграмою і золотим перетином, застосовуючи їх у малярстві й архітектурі. Широкого розголосу набуло зображення будови людського тіла. Вважалося, що тіло людини має божественну досконалість, оскільки закладені в нім пропорції такі самі, як і в головній небесній фігурі — пентаграмі.

          Великий Леонардо да Вінчі(1452—1519) приділяв багато уваги вивченню золотого перетину. Він виконував перетини стереометричного тіла, утвореного правильними п’ятикутниками, і всякий раз отримував прямокутники з відношенням сторін у золотій пропорції. Тому він й охарактеризував цей перетин як “золотий”.      

 

ЗАПИТАННЯ

 

Яка наукова картина Леонардо да Вінчі пов’язана з числом «Пі»?


Для відповіді на це запитання вам необхідно скласти пазл і скріншот направити на електронну адресу tvorchag@gmail.com

bottom of page